For successful projects, your award-winning solution partner

Contact Us Now arrow
References About Us Blog Contact Get a Quote Now
amburger-icon amburger-icon

BLOG

Nesnelerin İnterneti Nedir ?

blogImg

Nesnelerin İnterneti Nedir ?

Özellikle son zamanlarda gittikçe gelişen altyapısı sayesinde; bilgi ve medya paylaşımını kolaylaştırması, ayrıca hem iletişim hem de toplumsal ve ekonomik alanların ayrılmaz bir parçası haline gelen internetin hepimiz için olan önemi şüphe götürmeyecek bir biçimde açık.

İnternetin altyapısının gelişmesinin getirileri arasında, yukarıda bahsettiklerimiz haricinde başka getiriler de vardır. Bunların arasında özellikle son zamanlarda, hem sosyal hem de iş hayatında kendinden söz ettiren IoT 'dir. Peki, nedir bu IoT? Gelin ve sizler için ayrıntılı bir şekilde araştırdıktan sonra kaleme almış olduğumuz bu yazının devamında bu sorunun cevabını birlikte öğrenelim.

İngilizce'deki ''İnternet of Things'' in kısaltması olan IoT, Türkçe'de ise ''nesnelerin interneti'' olarak bilinmektedir ve fiziksel nesnelerin ya kendi aralarında ya da daha geniş bir sistemle bağlantılı olduğu bir tür iletişim ağıdır.Temelde iki farklı akıllı cihazın birbirleriyle iletişime geçmesini sağlayan bu teknolojiden; günümüzde ufak ev aletlerinden tutun da, şehirciliğe ve hatta askeri alanlara (askeri sistemler için ''askeri nesnelerin interneti'' oluşturulmuştur) kadar pek çok kullanım alanında faydalanılmaktadır.

Hem insanlara hem de şirketler gibi çeşitli kurumlar için hayati öneme sahip olan bu teknolojiden faydalanan cihazlar; internet sayesinde diğer cihazlara ve sistemlere bağlanarak veri alışveri yapmak için çeşitli teknolojik öğeler ile donatılmıştır (yazılımlar ve sensörler gibi). Şimdi gelelim bu teknolojinin nasıl çalıştığına ve hangi bileşenlerden oluştuğuna.

Nesnelerin İnterneti Bileşenleri Nelerdir

Nesnelerin interneti teknolojisini kullanan pek çok cihaz, işlerini herhangi bir insan müdahelesi olmadan ve sadece diğer ilgili cihazlar ile iletişim kullanarak birbirlerinden aldıkları bilgiler sayesinde gerçekleştirebilme yeteneğine sahiptir.

Günlük hayatta kullanılan çeşitli akıllı nesnelerin; internet yardımıyla diğer nesneler ile karşılıklı veri transferi yapabilmelerini ve birbirleriyle tam senkronizasyon halinde çalışmalarını sağlayan nesnelerin interneti teknolojisi, cihazlardan toplanan verilerin bir ağ geçidi vasıtasıyla analiz edilebilecekleri bir bulut sistemine ya bir uç cihaza aktarılması şeklinde çalışır.

Kullanım alanına ve bu alanlarda bizlere sağladığı faydalar söz konusu olduğunda; nesnelerin interneti teknolojisini oluşturan ve birazdan haklarında bahsedeceğimiz dört adet ana bileşeni mevcuttur: nesne bileşeni, veri bileşeni, insan bileşeni ve de süreç bileşeni.

Bunlardan nesne bileşeni kavramını, hem internete hem de birbirlerine bağlı olan ve dahili bir sunucu ile harici çevreler arasında istenen iletişimin kurulmasını sağlayan gömülü sistemlerin olduğu cihazlar şeklinde özetlemek mümkündür.

Nesnelerin interneti söz konusu olduğunda; yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri kapsayan bir kavram olan veri bileşeni, veri yönetiminin başarılı ve sorunsuz bir biçimde gerçekleştirilmesi (söz konusu verinin taşınması ve depolanması süreçleri de dikkate alınarak) açısından oldukça önemlidir.

Evet; nesnelerin interneti teknolojisi söz konusu olduğunda cihazların bağlı olduğu sistemin düzgün çalışması için veri miktarı önemlidir. Fakat, çok veri miktarı tek başına anlam ifade etmez ve insanlar tarafından kullanışlı bilgilere dönüştürülmesi gerekmektedir.

Bunun için de; M2M (machine to machine) , M2P (machine to people) ve P2P (people to people) etkileşimlerinden herhangi birinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Her ne kadar M2M bu alanda oldukça önemli olsa da M2P ve P2P etkileşimlerinin de, nesnelerin interneti teknolojisinde en yüksek değerli etkileşim süreçlerinin oluşturulmasına olan katkıları azımsanamaz.

Gelelim son bileşene, yani süreç bileşenine. Bu bileşen; bilgilerin zamanında ve uygun bir şekilde doğru kişiye aktarılmasını sağlayarak, nesne, veri ve insan arasındaki etkileşimi kolaylaştırarak bütün nesnelerin interneti öğelerinin birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan süreci ifade eder.

Nesnelerin İnterneti Kullanım Alanları ve Faydaları

Bir sonraki yazımızda tekrardan görüşene kadar, son olarak nesnelerin interneti teknolojisinin kullanım alanlarına ve sağladıkları faydalar hakkında kısaca bir bahsedelim.

Yazımızın başında da belirtmiş olduğumuz gibi; hayatımızın adeta ayrılmaz bir parçası haline gelen nesnelerin interneti teknolojisi, hem sivil (online alışveriş siteleri, forumlar ve sosyal medya platformları gibi) hem de askeri (makine ve insanlardan oluşan geniş bir savaş ağını koordine etmek için) alanlarda çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Peki, ne tür faydalar sağlamaktadır? Gelin ve birlikte kısaca bir göz atalım.

Günlük hayatta olan kullanım alanlarının yanısıra; üretim, endüstriyel ve kurumsal alanlarda da çeşitli faydaları olan bu teknoloji söz konusu olduğunda daha çok göze çarpan faydaları, elbette ki şirketlere olan faydalarıdır. Şirketlere olan faydaları arasında başlıcaları arasında; karar verme sürecinin etkisini arttırması, daha verimli bir çalışma ortamı ve de daha etkili bir müşteri hizmeti sunmaların yardımcı olmak gibi daha çeşitli bir çok faydası vardır.

pr-team

-

Did you like this content?

What can we do for you? Let's talk together